Wij ontvangen u met veel genoegen in onze praktijk. Leest u voor uw komst onderstaande informatie en voorschriften aandachtig door. Uw privacy staat bij ons hoog in het vaandel. Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met NEXUS Fysiotherapie.
Ontvangstruimte
Wanneer u een afspraak heeft in onze praktijk, kunt u voorafgaand aan uw afspraak plaatsnemen in onze ontvangstruimte. De collega met wie u een afspraak heeft zal u daar komen ophalen. Terwijl u wacht kunt u een gratis kopje koffie of thee nemen. Wij verzoeken u om u te melden bij onze secretaresse.
Verzekering
Fysiotherapiebehandelingen worden meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Hoeveel dat er zijn verschilt per verzekering. Wij raden u aan voorafgaand aan uw eerste afspraak te controleren hoe u verzekerd bent en voor hoeveel behandelingen. Zodat u vervelende verrassingen op verzekeringsvlak uitsluit.
Annuleren afspraak
Het kan voorkomen dat u een afspraak moet annuleren. Wij verwachten van u dat u dat minimaal 24 uur van tevoren doet; telefonisch / Whatsapp (06-39673469) of per e-mail (info@nexusfysiotherapie.nl). Indien er geen baliemedewerker aanwezig is op het tijdstip dat u belt, kunt u inspreken op onze voicemail. Zodoende kunt u altijd tijdig afzeggen. Te laat geannuleerde afspraken worden bij u in rekening gebracht. Ziektekostenverzekeraars vergoeden in zulke gevallen niet.
Enquête
Wanneer u bent uitbehandeld, ontvangt u van uw fysiotherapeut een enquête met betrekking tot de behandelingen. Fysiotherapiepraktijken worden tot deze enquêtering verplicht door de ziektekostenverzekeraars en wij verzoeken u dan ook vriendelijk om de enquête in te vullen. Bij voorbaat onze dank.
Klachtenreglement
Wij hopen uiteraard dat het niet nodig is, maar mocht u een klacht willen indienen dan vindt u op de website van De Fysiotherapeut informatie over de procedure.
Kluisjes
Omdat we begrijpen dat u uw kostbaarheden niet onbeheerd achter wilt laten in de behandelkamer of in de kleedkamer, kunt u gebruikmaken van onze kluisjes. De kluisjes vindt u in de kleedkamers en zijn gratis. Wanneer er onverhoopt toch iets met uw spullen gebeurt, zijn wij er – hoe vervelend ook voor u – niet aansprakelijk voor.
Betalingsvoorwaarden
Fysiotherapiebehandelingen worden direct bij uw zieketekostenverzekeraar ingediend. Indien u niet aanvullend verzekerd bent, dan bespreken we met u de mogelijkheden tot betaling.
Informatie over onze sportzalen
Om ervoor te zorgen dat u goed voorbereid aan uw behandeling kunt beginnen, hebben wij een aantal adviezen, instructies, weetjes en regels voor u.
Apparaten
Voor uw eigen veiligheid verzoeken we u om louter de apparaten in onze zaal te betreden onder begeleiding en/of toezicht van één van onze medewerkers.
Kleedruimte
Wij hebben een dames- en een herenkleedruimte met douches. U kunt gebruik maken van de aanwezige handdoeken.
Kluisjes
In de kleedkamers vindt u de kluisjes. U kunt uw (waardevolle) spullen daarin opbergen. Het sleuteltje van het kluisje houdt u tijdens de behandeling bij u. Nadat u uw spullen na de behandeling uit de locker hebt gehaald, laat u het sleuteltje weer in het slot achter.
Kleding
Buitenschoenen zijn verboden in onze sportzalen. Ook sportschoenen met (afgevende) zwarte zolen zijn niet toegestaan in de zalen. Vanwege hygiënische redenen is sporten op blote voeten evenmin toegestaan. Wij verzoeken u makkelijk zittende (sport)kleding te dragen.
Privacy
Uw fysiotherapeut houdt, om u zo goed mogelijk te kunnen behandelen, een registratie bij van uw persoonlijke gegevens. Op deze registratie is de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing. Deze wet bevat regels met betrekking tot het doel van de registratie, de aard van de gegevens die worden geregistreerd, het beheer van de gegevens, de personen die toegang hebben tot die gegevens en het inzagerecht van de cliënt. Al deze zaken zijn in een reglement vastgelegd.
WGBO
De rechten en plichten van patiënten en hulpverleners (bijvoorbeeld een huisarts, een tandarts of een specialist) zijn onder meer vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).
Geneeskundige behandelingsovereenkomst: Als een hulpverlener u behandelt, heeft u op grond van de WGBO een geneeskundige behandelingsovereenkomst met hem of haar. U hoeft hiervoor geen contract of iets dergelijks te tekenen.
In de WGBO staan allerlei rechten en plichten die bij deze geneeskundige behandelingsovereenkomst horen. Hier moeten de zorgverlener en u als patiënt zich aan houden.
Een hulpverlener heeft de plicht u te informeren over:
- uw huidige gezondheidstoestand en de vooruitzichten;
- de aard en het doel van het onderzoek en de behandeling;
- de te verwachten gevolgen en de risico’s van het onderzoek en de behandeling voor uw gezondheid;
- andere methoden van onderzoek of behandeling die in aanmerking komen.
Privacy: De hulpverlener geeft de informatie over het onderzoek en de behandeling aan:
- de patiënt zelf als hij 16 jaar of ouder is;
- de patiënt en de ouders/verzorgers als de patiënt tussen de 12 en 16 jaar is;
- de (wettelijke) vertegenwoordiger (ouder, familie, gemachtigde, mentor) bij wilsonbekwaamheid (als iemand op grond van zijn leeftijd of verstandelijke vermogens niet zelf in staat is beslissingen te nemen).
Als patiënt heeft u onder andere het recht:
- op duidelijke informatie over uw gezondheidstoestand;
- om op basis van de informatie die u heeft gekregen van de hulpverlener te beslissen of u toestemming geeft voor onderzoek of behandeling;
- op een second opinion (tweede mening) van een andere deskundige dan de behandelend arts;
- op inzage in uw medisch dossier.
U heeft ook een aantal plichten. U moet onder andere de hulpverlener duidelijk en volledig informeren zodat hij u op een verantwoorde wijze kan onderzoeken en behandelen en zoveel mogelijk meewerken aan onderzoek en behandeling door de adviezen en voorschriften op te volgen die de hulpverlener u geeft.
Wetsvoorstel Cliëntenrechten Zorg (Wcz):
De rechten van cliënten (patiënten) en de verplichtingen voor zorgaanbieders zijn in verschillende wetten vastgelegd. Een aantal van deze regelingen, waaronder de WGBO, worden vervangen door een nieuwe wet: Wet Clientenrechten Zorg (Wcz). Door de regels uit bestaande wetten samen te voegen tot 1 nieuwe wet wordt de rechtspositie van cliënten versterkt en verduidelijkt.
Bron: Rijksoverheid